top of page

Bakgrund

Vi sitter på Lunds Universitetssjukhus. Det är en mellandag och året är 2006. Mamma är sjuk, verkligen sjuk och de senaste månaderna har det gått snabbare än någonsin. Det är antagligen bara några dagar kvar nu. Jag och pappa sitter i rummet och min bror är påväg in med Freya och Alex. Mamma väntar på dem. De är 4 och 6 år nu och har en jättefin relation.

 

Men när de kommer blir de blyga, osäkra och vågar inte gå in. De står och trycker bakom min bror. Det luktar konstigt, farmor ser inte ut som vanligt och alla är ledsna. De vet inte var de ska ta vägen. Mamma försöker få kontakt med dem men det sista mötet blir faktiskt inte så bra och jag såg sorgen i min mammas ögon. Det har gått mer än 15 år men minnet av sista mötet mellan mamma och hennes yngsta barnbarn är starkt.


Detta är min historia men den inte på något sätt unik. Det är en svår situation och det är inte ovanligt att barnen inte har en naturlig plats i denna del av livet. Min förhoppning är att BäddBoken kan inkludera barn vid besök och bidra till fina möten även i slutet på livet.

/Stina Wessman, Grundare BäddBoken 

Mål och vision

Syftet med BäddBoken är att stötta barn i deras sorg genom att inkludera dem när en närstående är i livets slutskede. BäddBoken är ett svenskt varumärke baserat i Skåne. Det började egentligen för länge sen men det var i samband med flytten hem till Skåne och efter 10 år på forskningsinstitutet RISE som Stina kastade sig ut och äntligen startade BäddBoken. Stina är designern som i samverkan med forskning, vårdenheter och barn utvecklat BäddBoken och under 2022/23 validerat BäddBoken genom en deltagande process och testbäddar runt om Sverige. 

 

blomma_edited.png
rävisar_cropped_edited.png
stina_site_edited_edited.jpg

Stina Wessman

Grundare BäddBoken 

Stina grundade BäddBoken 2022 utifrån en egen erfarenhet. Hon har jobbat med tillämpad Designforskning i över 10 år och är Lektor i Gestaltning och Design för Hållbar Utveckling på Konstfack och på Malmö Universitet. 

Liesel_edited.jpg

Liesel Wessman

Creative

Liesel säkrar att barnperspektivet alltid är närvarande. 

An-Magret_edited.jpg

An-magret Wessman

Till minne av 

Mamma, dotter, farmor och mormor

Team

ranka_edited.png

Samverkansparter

All utveckling av BäddBoken sker i nära samverkan med verksamheten ute på olika vårdenheter. Alla insikter och behov kommer av den dialogen som pågår konstant. Runt BäddBoken finns även ett nätverk av rådgivare och innovationsorganisationer

birgit_rasmussen.webp

Birgit Rasmussen

Professor Emerita Palliativt Utvecklingscenter, Region Skåne och Lunds Universitet

Carol-Tishelman.jpeg

Carol Tishelman, RN

 PhD Professor of Innovative Care Karolinska Institutet

Bodil.jpeg

Bodil Rosvall Jönsson

Affärsrådgivare

Medeon  Inkubator

ny_almi_maria-1.webp

Maria Ryder

Affärsrådgivare

Almi

ranka_edited_edited_edited.png

Lund

Axlagården

Ystad

SSH

Spirio sorgcenter

Malmö Universitet

Konstfack

Medeon

Almi

bottom of page